ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Сготвените храни, които стават по-здравословни, ако ги консумираме студени
Автор: Екип 14:27 / 18.06.2025Коментари (0)4153
©
Някои основни храни е по-добре - от здравословна гледна точка - да се консумират изстинали, вместо топли, веднага след като са сготвени.

Това важи най-вече за богати на въглехидрати храни, в които след охлаждане се образува т.нар. устойчиво нишесте или скорбяла. То е полезно както за нивата на кръвната захар, така и за здравето на чревната флора, и, подобно на фибрите, има засищащ ефект.

Устойчивото нишесте се нарича така, защото устоява на храносмилане. Вместо да се разгради до глюкоза и да се абсорбира в кръвта, то се придвижва до дебелото черво и служи като хранителен източник за полезните бактерии в него, пише webcafe. Това има благотворно въздействие както за чревното здраве, така и за имунитета.

Може да подобри инсулиновата чувствителност и да помогне за намаляване нивото на кръвната захар и подобряване на метаболизма. Тъй като устойчивото нишесте действа като фибри, то дава и усещане за ситост и съответно помага за загуба на тегло.

Устойчиво нишесте има в някои зърнени и бобови храни, както и в сурови неузрели продукти като зелени банани и картофи, които няма как да се ядат. То обаче са образува в някои храни след готвене и охлаждане, т.е. при охлаждането им смилаемата скорбяла се превръща в устойчива.

Бял ориз

След като се охлади, скорбялата в ориза става устойчива. Освен че ястия като пиле с ориз или ориз с тиквички/спанак могат да се ядат студени, или пък студеният ориз да се ползва като гарнитура, можем да внесем и малко разнообразие.

Например да сварим и охладим ориз, а след това да си направим засищаща салата за обяд като добавим домати, краставици, маслини, билки и зехтин.

Картофи

Всеки обича пълните с въглехидрати картофи. По принцип те са храна със сравнително висок гликемичен индекс, но охлаждането им преди консумация може да го намали, защото и картофите образуват устойчива скорбяла.

Студените варени или печени картофи не са най-апетитното нещо на света, но има начин хем да са полезни, хем да стават за ядене.

Проучвания сочат, че след охлаждането и образуването на устойчива скорбяла в храните, тя остава в по-високи нива и след претопляне. Което пък означава, че картофеното пюре има някакъв шанс ако се направи с охладени и след това леко претоплени в микровълнова картофи.

Вариант за разнообразие е и класическа студена картофена салата с лук, оцет и олио, като над тази основа може да се надгражда с каквото ви се похапва - варени яйца, колбас, риба, маслини и какво ли още не. Дори майонеза, но за предпочитане домашна.

Овесени ядки

Скорбялата в тях също се преобразува в устойчива след като се сварят и охладят от предната вечер. Получава се страхотна закуска с кисело мляко, плодове и семена.

Може да се получи и смути от изброените продукти.

Паста

Противно на всички италиански свещенодействия и заклинания от сорта на "Ти чакаш пастата, не тя теб", тя може би е по-полезна охладена. Логиката е, че пастата се прави от пшеница, а за пшеницата важат същите правила - след готвене и охлаждане нишестето в нея става устойчиво.

Няма спор - изстиналата паста със сос е престъпление, но има и план Б. За лятото с паста става страхотна салата, подобно на тази с ориз - с домати, маслини, босилек и малко сирене.

Бобени храни

Боб, леща, нахут - те са суперхрани по ред причини - имат добри количества протеин, фибри, магнезий, желязо и какво ли още не.

Но имат и нишесте, и след варене и охлаждане то става устойчиво. Другото предимство в случая е, че супа или яхния от боб или леща са също толкова вкусни охладени, колкото и топли.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2025/2026
Природни стихии
Арестуваха кмета на Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: